dimecres, 19 de maig del 2010

"Filldeputisme"

De fills de puta en el món n'hi ha forces, i mal em pesi dir-ho, masses. Alguns reconeixen ser-ho, sense manies ni contemplacions, d'altres ni s'adonen del mal que fan als que envolten -aquests són els pitjors. El "filldeputisme" és una qualitat estrictament humana, com la parla o la felicitat, i amb l'evolució de l'espècie s'ha anat refinant i caldria que al final l'abolíssim de la capa de la terra, igual com hem fet amb les pestes i el canibalisme.

Com a qualitat humana, el "filldeputisme" ho emmerda tot i no se n'escapen el grups humans. Així grans empreses, governs, societats senceres (el feixisme ho ha estat practicant des de mitjans de segle XX), tribus, partits polítics, associacions diverses o, fins i tot, grups de joves quan celebren la victòria del seu club de futbol apliquen el "filldeputisme" sense ni adonar-se'n. És sabut que les qualitats humanes s'accentuen quan estem en grup, sols som ben poca cosa, i aquí és quan el "filldeputisme" arriba al seu gran desplegament, just quan es perd la identitat de l'individu. Fa temps que no en conec cap de nou, però els actes del final de festa de la victòria del Barça es va estendre per mig Barcelona. Altres exemples recents, els membres del Tribunal Constitucional utilitzen el "filldeputisme" per mantenir la seva poltrona i no declarar-se inútils totals per dir res sobre l'Estatut refrendat pel poble; molts espanyols el practiquen quan insulten els catalans, i molts catalans arribem a practicar-lo quan culpem els immigrants de totes les plagues del nostre país. Les entitats financeres (bancs, caixes...) són grans experts en fer de fills de puta: quan ens escanyen fins a la darrera gota (a empreses i treballadors a parts iguals) per mantenir els seus milions d'euros de beneficis a repartir entre el grapat de propietaris i jugadors de borsa. I per cert, els grups mai reconeixen ni són conscients del seu "filldeputisme", queda diluït. Igual com la ciència ha fet amb els virus, hem de trobar un antibiòtic que faci desaparèixer aquesta qualitat tan humana i tan poc pròpia de les persones. Per ara només se m'acut el respecte i l'educació com antídot. Se te n'acut cap altre?

4 comentaris:

Mariona ha dit...

M'ha agradat aquest apunt. Tens molta raó!

Anònim ha dit...

..."si els fills de puta volessin no veuríem mai el sol".
Tenim mala peça al teler perquè el filldeputisme va lligat a l'egoisme i aquesta és la "qualitat" més arraigada en l'espècie humana.
Albert

Andreu Marfull i Pujadas ha dit...

Fill de puta = immaduresa, incultura o senzillament ignorància. Cal tenir paciència, com ens demanen els nens, i esperar que les coses es posin al seu lloc. L'enfrontament apareix quan els nostres límits es veuen envaïts, aleshores alimentem aquestes realitats parel·les de la immaduresa, la incultura i la ignorància. Que n'és de difícil anar contra corrent, i que n'és de fàcil seguir la corrent d'aquesta "realitat paral·lela"

Jordi Redondo ha dit...

Responent als comentaris, teniu raó quan dieu que va molt lligat a l'egoïsme, a la immaduresa, ignorància... Però el filldeputisme és bàsicament tot això que dieu sumant-hi mala idea o mala llet, ganes de perjudicar sense necessitat.